Zonnepanelen goed voor klimaat

Door zelf zonne-energie op te wekken help je het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Ook worden Nederlanders door zelf duurzame energie op te wekken minder afhankelijk van de import van energie uit andere delen van de wereld. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.250 kilo CO2 per jaar.

Lange levensduur

Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 2 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 23 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) is voldoende voor een gemiddeld huishouden, inclusief omvormer, installatie . De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Goed om te weten! De factuur voor de zonnepanelen en de energierekening moeten op dezelfde naam staan.

Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. De prijzen verschillen echter veel. Wij helpen u graag, met een goede prijsvergelijking!

Lagere energierekening

Jaarlijks produceren die 10 panelen 3.000 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou je daar momenteel bijna 600 euro voor betalen. Dit bedrag spaar je dus elk jaar uit: met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waar je niets voor hoeft te betalen! En dat terwijl stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.

Vergoeding voor stroom die je aan het net levert

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat u als eigenaar geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening (dat heet salderen) en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom.

Levert u meer stroom aan het energiebedrijf, dan je van het energiebedrijf afneemt? Dan mag het energiebedrijf voor het meerdere een lagere prijs betalen. Helaas is het zo dat u nooit de prijs krijgt die u zelf moet betalen voor het afnemen van stroom.

Vanaf 2023: afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling wordt vanaf 2023 waarschijnlijk stap voor stap afgebouwd. Maar doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden en de afbouw geleidelijk gaat, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. Vanaf 2031 is de salderingsregeling verdwenen en krijg je alleen nog de terugleververgoeding van het energiebedrijf. Lees meer over de salderingsregeling en de plannen van het kabinet.