Subsidie op elektrische auto’s voor particulieren

Nieuwsbericht | 04-03-2020 | 17:34


Naar verwachting vanaf 1 juli dit jaar komt er een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische auto door particulieren: vierduizend euro subsidie voor een nieuwe auto en tweeduizend voor een gebruikte. Daarmee komt de overheid een afspraak na uit het Klimaatakkoord.


De regeling is bedoeld om elektrisch rijden voor particulieren in een middenklassenauto dichterbij te brengen. Het gaat daarbij om elektrische auto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en minimale actieradius van 120 kilometer. Voor gebruikte auto’s komt er ook een controle op de batterij.

De subsidie alleen worden verkregen bij aankoop of lease via een erkend bedrijf. Een particulier kan slechts één keer subsidie aanvragen. De aangeschafte auto moet enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven. Als mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Eigenaren die binnen drie jaar een andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug.

Het subsidiebedrag op nieuwe auto’s loopt de komende jaren terug, omdat die steeds goedkoper worden. Voor gebruikte auto’s blijft het 2000 euro. Nederland is vooralsnog het enige land in Europa dat subsidie op gebruikte elektrische auto’s invoert.

De subsidie werd vandaag aangekondigd door staatssecretaris Van Veldhoven in een brief aan de tweede kamer (bron klimaat akkoord)