Energiecontract tussentijds beëindigen

Een energiecontract tussentijds beëindigen kan, maar niet zomaar. Wil je het contract vóór het einde van de looptijd ontbinden, dan betaal je vrijwel altijd een opzegvergoeding aan je huidige leverancier. Dat is een boete die je betaalt omdat je je niet aan het contract houdt. Ook loop je de kans dat de welkomskorting wordt ingetrokken – en die korting is soms juist de reden waardoor je veel bespaart met een contract. Toch is het soms voordeliger om naar een andere leverancier over te stappen.

Wanneer overstappen loont

Eigenlijk is het heel simpel: is het totale bedrag dat je bespaart door over te stappen hoger dan de boete die je betaalt om weg te gaan bij je huidige leverancier, dan is overstappen zinvol. Is het bedrag dat je betaalt hoger dan de besparing, dan kun je beter het huidige contract behouden.

Opzegvergoeding einde contract

De Autoriteit Consument & Markt heeft bedragen vastgesteld die energieleveranciers mogen vragen bij vroegtijdige contractbeëindiging. De hoogte van deze opzegvergoeding hangt af van de einddatum van je contract. Duurt het bijvoorbeeld nog langer dan 2,5 jaar voordat je contract afloopt, dan betaal je € 125,- per product (stroom of gas) dat je afneemt. Neem je zowel stroom als gas af, dan betaal je dus maximaal € 250,- opzegvergoeding. Loopt je contract binnen twee maanden af of heb je een contract voor onbepaalde duur, dán kun je zonder opzegvergoeding overstappen.

Let wel op!

Bovenstaande opzegvergoeding geldt niet voor zakelijke contracten. De boeteberekening werkt anders en kan per maatschappij verschillen. Lees hiervoor de algemene voorwaarden die horen bij uw huidige energiecontract.

Check het schema hieronder om te zien hoe hoog jouw boete zou zijn als je nu overstapt.

Opzegvergoeding voor energiecontracten (Bron consuwijzer)

Hoe lang zou het nog duren voordat het contract afloopt? Hoeveel moet u maximaal betalen?   

50 EUR Korter dan 1,5 jaar

75 EUR 1,5 - 2 jaar

100 EUR 2 tot 2,5 jaar

125 EUR Langer dan 2,5 jaar

Let op!

 • Uw energieleverancier mag dit voor gas en voor elektriciteit aan u vragen. Als u met allebei stopt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze bedragen vastgesteld.
 • Gaat u samenwonen of emigreren, en zegt u een energiecontract voor 1 of meerdere jaren op? Ook dan betaalt u een opzegvergoeding. Uw energieleverancier kan geen energie meer aan u leveren, maar heeft dit al wel voor u ingekocht.
 1. -Onze adviseur

 2. Onze adviseur is bij u geweest en heeft u een vergelijking laten zien die u een aanzienelijk voordeel oplevert.

 3. U wilt hiermee door gaan, want die besparing wilt u niet laten liggen.

 4. Wij zenden u de mail toe met de gegevens die wij van u hebben ontvangen en sturen u het aanbod zoals besproken.

 5. U ontvangt hierover een mail van ons.

 6. Door hier in de mail ,de hiervoor nog ontbrekende en benodigde gegevens van u, in te vullen kunt u het aanbod accepteren.

 7. Controleer uw product op de pagina .

 8. Vink vervolgens op ‘IK GA AKKOORD’. Dan kun je de aanvraag indienen via de aanvraagknop.

 9. Vervolgens click je de gegevens door met de knop verzenden en bevestig je zo aanvraag.

-Wat doen wij?

Sommige energieleveranciers zijn bereid om de boete over te nemen. Wij kunnen u adviseren welke maatschappijen dit zijn en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Neem contact met ons op voor een afspraak.